+386 40 343 232

info@c-luks.si

C-luks logo

Previjanje Elektromotorjev

Previjanje elektromotorjev  pomeni ponovno navijanje in montiranje tuljave nazaj na ustrezne nosilce oziroma utore. Cilj previjanja je torej ponovna vzpostavitev njihovega optimalnega delovanja na hiter in ugoden način.

Mnogi se ne zavedajo, da s tem korakom lahko ponovno poskrbijo za optimalno delovanje njihovih strojev, saj je to postopek s katerim popravimo navitja, pri katerih je prišlo do kratkega stika ali preboja elektromotorja proti ozemljitvi.

S tem postopkom se lahko izboljša delovanje vseh električnih strojev, ki vidno obratujejo z zmanjšano močjo in strojev, ki so popolnoma prenehali delovati.  

Previtje Elektromotorja

Elektromotorji so delavno jedro vseh električnih strojev in naprav, najdemo jih tako v običajnih domačih aparatih kot je pralni stroj, kot tudi v velikih industrijskih strojih, ki poganjajo proizvodnje procese tovarne.

Elektromotorji so sestavni del vsakodnevnih procesov, ki nam omogočajo lažje življenje z uporabo električnih strojev in naprav.

Ti motorji so, kot vsi sestavni deli električnih strojev, izpostavljeni nenehnim obremenitvam, zaradi katerih se s časom obrabijo. Nekatere elemente je ob obrabi potrebno zamenjati z novimi nekatere pa lahko obnovimo.

Če obrabljivih delov ne menjamo načrtno in nadzorovano, mehanske poškodbe privedejo do stika med rotorskim in statorskim delom elektromotorja in s tem do preboja elektromotorja.

Kdaj je potrebno ponovno previjanje elektromotorja?

Ponovno previjanje elektromotorja je največkrat potrebno zaradi kratkih stikov med tuljavami, preboja proti  ozemljitvi ali drugih mehanskih poškodb, ki povzročijo, da tuljave delno oziroma popolnoma prenehajo delovati.

Do odpovedi, ki zahteva ponovno navijanje tuljav prihaja iz različnih razlogov. Za kratke stike med tuljavami se kot glavni krivec  najpogosteje izkaže dotrajana izolacija, vdor vode ali olja v elektromotor.

Vzroki za poškodbe izolacije električnih strojev so lahko kontaminacija, obraba, napetostni skoki, vibracije in preprosto starost stroja. Razlog za dotrajano izolacijo okrog tuljav je lahko tudi termalna obraba.

Popravilo & previjanje

Tovrstna vzdrževalna dela vam lahko prinesejo ogromno koristi. Ne le, da boste s tem popravilom delovanje vašega električnega stroja vrnili v optimalno stanje, vendar vam ponovno navijanje njegovega elektromotorja lahko prinese precejšnjo finančno korist.

V kolikor je vaš opešan motor še vedno relativno nov in dobro ohranjen, lahko popravilo elektromotorja prihrani veliko denarja, ki bi ga drugače porabili za nov elektromotor ali zamenjavo električnih strojev.

Obnova bo občutno podaljšala življenjsko dobo vašega stroja in vam podarila precej časa in prihranila denar za nakup novega.

Ob enem, pa si upamo trditi, da je naše delo bolj kvalitetno od tovarniškega, saj si za vsak motor vzamemo čas in uporabljamo samo najbolj kvalitetne materiale.

Previtje Elektromotorja

Kontaktirajte nas danes!